Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

Analna fisura (Fissura ani)

Analna fisura svojom posebnošću zaslužuje specijalno mjesto u oboljenjima završnog crijeva, jer ju karakterizira veoma jaka bol u predjelu čmara za vrijeme i nakon pražnjenja (defekacije). Jaki bolovi, kao da se nalazi užarena kuglica na čmaru, nije prisutna samo za vrijeme pražnjenja, nego nažalost traje i satima nakon toga. Osim ovog upadljivog simptoma analne fisure, često je prisutno kvarenje na toaletni papir, kao i prisustvo jednog čvorića (koji se uvijek nalazi neposredno iznad fisure), veličine zrna graška ili malo veće, koji je na dodir bolno osjetljiv.

Glavne tegobe analne fisure su:
- veoma jaka bol za vrijeme i nakon pražnjenja
- tragovi krvi na toaletnom papiru
- opipljiva kvržica na čmaru
Riječ je zapravo o defektu sluznice ili bolje rečeno ranici, koja je u 90% slučajeva locirana na stražnjoj strani analnog kanala, često odmah neposredno iznad čmara. Fisura uvijek nastaje zbog prejakog tonusa, odnosno jakosti unutarnjeg sfinktera, a nikako zbog tvrde stolice, kako se dugo smatralo.
Pojačani tonus unutarnjeg sfinktera razvlači veoma bolno osjetljivu sluznicu analnog kanala (vidi građa i funkcija) i tada i kod normalne stolice sluznica analnog kanala puca i stvara se opisani rascjep sluznice (fisura).
Kako je locirana na bolno osjetljivom području, tako svaki akt pražnjenja pojačava bolove, čime se unutarnji sfinkter još više napreže, i to je jedan zatvoreni krug. Zbog bolova pacijenti često odgađaju stolicu, što naravno još više pogoršava stanje.
U patogenezi, odnosno načinu nastanka analne fisure, postoji puno faktora koji dovode do pojačanog tonusa unutarnjeg sfinktera, kao što je pretjerana tjelesna težina, sklonost trombozi, loš način prehrane, dugo sjedenje, uzimanje laksativa, i sve drugo što otežava akt pražnjenja i normalnu cirkulaciju u tom području. To istovremeno uvjetuje rigiditet (gubitak elasticiteta) analnog kanala, pojačano djelovanje sfinktera i rezultat je – analna fisura.

Liječenje analne fisure

Liječenje analne fisure je veoma jednostavno i izrazito učinkovito – cilj je smanjiti tonus unutarnjeg sfinktera i pacijentu ukloniti tegobe.

U Poliklinici Dr. Lastrić već godinama provodimo uspješno liječenje Analne fisure metodom tzv. Analne dilatacije. Izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji i traje oko 5–10 minuta. Zahvat je potpuno bezbolan i ne postoje komplikacije od zahvata (čak niti u literaturi). Nakon analne dilatacije, već sutradan pacijent je bez bolova, a za 4–6 tjedana fisura spontano epitelizira i nestaje.

U rijetkim slučajevima gdje analnom dilatacijom ne možemo postići zadovoljavajuće rezultate, kao i kod kroničnih, zapuštenih fisura, mora se pristupiti operacijskom zahvatu - Lateralna sfinkterotomija (Sphincterotomia Lateralis). Operacija se izvodi u lijevom bočnom položaju, u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna, a nakon operacije pacijent samostalno odlazi kući i radno je sposoban.

Analna fisura - često postavljana pitanja


Analna fisura zaslužuje posebno mjesto u oboljenjima završnog crijeva – karakterizira ju veoma jaka bol u predjelu čmara za vrijeme i nakon pražnjenja.

Ako istovremeno imate veoma intenzivnu bol u vidu prženja na čmaru, krvarite na toaletni papir i možete opipati kvržicu na čmaru to nam uvijek sugerira da se vjerojatno radi o analnoj fisuri. Fisura je zapravo defekt sluznice ili bolje rečeno ranica, koja je u 90% slučajeva locirana na stražnjoj strani analnog kanala, često odmah neposredno iznad čmara. Uvijek nastaje zbog prejakog tonusa, odnosno jakosti unutarnjeg sfinktera, a nikako zbog tvrde stolice, kako se dugo smatralo.
Liječenje analne fisure je veoma jednostavno i izrazito učinkovito, a cilj je smanjiti tonus unutarnjeg sfinktera.

U Poliklinici Dr. Lastrić već godinama provodimo uspješno liječenje Analne fisure metodom tzv. Analne dilatacije. Liječenje se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji, a zahvat je potpuno bezbolan i ne postoje komplikacije od zahvata (čak niti u literaturi). Nakon analne dilatacije, već sutradan pacijent je bez jakih bolova, a za 4–6 tjedana fisura spontano epitelizira.
Kirurški zahvat koji se izvodi ambulatno u lokalnoj anesteziji traje manje od 10 minuta a već sutradan pacijent više nema jakih bolova. Unutar 4-6 tjedana fisura spontano epitelizira i nestaje.
Kirurški zahvat izvodi se ambulantno u lokalnoj anesteziji, i potpuno je bezbolan.
U pravilu neće, međutim to jako ovisi o načinu života i ishrane. Ukoliko se pridržavate savjeta za prevenciju nastanka proktoloških oboljenja male su šanse da će se fisura ponovno javiti.