Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

O Vama brine tim stručnjaka

Surađujemo s najvećim osiguravajućim kućama

Besplatan parking u sklopu poliklinike

Pregled završnog debelog crijeva (Proktološki pregled)

Obzirom na veliki broj različitih dijagnoza vezanih uz probleme u završnom debelom crijevu, za točnu dijagnozu neophodno je obaviti specijalistički pregled završnog debelog crijeva. Za taj pregled često se vežu razni mitovi o trajanju, neugodnosti, bolovima, i slično.

Prije svega, važno je naglasiti sljedeće: priprema za pregled debelog crijeva je nepotrebna, čak se i ne preporuča!

Nakon razgovora s pacijentom o njegovim tegobama, slijedi pregled u položaju prema procjeni kirurga (lijevi bočni položaj ili koljeno-lakat).
Slijedi sâm proktološki pregled, koji se sastoji od maksimalno 4 odvojena pregleda, nakon čega je vrlo jednostavno postaviti točnu dijagnozu.
Proktološki pregled u cijelosti je bolno neosjetljiv, naravno uz uvjet da se poštuje osnovno pravilo, a to je pažljivo manipulirati s analnim kanalom gdje su živčana vlakna usmjerena za bolne senzacije.
Proktološki pregled ima veliku ulogu u ranom otkrivanju malignog oboljenja debelog crijeva, radi čega se osobama iznad 45 godina starosti preporuča redovita kontrola svake 2 godine. Naime, statistički je potvrđeno da je do 80% tumora debelog crijeva locirano u zadnjih 20 cm!

Pregledi u sklopu proktološkog pregleda

Vanjska inspekcija

Vanjskom inspekcijom (odnosno, običnim promatranjem analne regije, tj. čmara) odmah se mogu uočiti eventualne promjene, kao što su: ekcem, tumorozne tvorevine, čvorići, fistulozni otvori, pa čak i analnu fisuru.

Digitorektalni pregled

To je, zapravo, pregled ili tastiranje kažiprstom, koje služi za uvid u stanje tonusa unutarnjeg sfinktera, te pregled prostate kod osoba muškog spola. Važno je naglasiti da se digitorektalnim pregledom ne mogu dijagnosticirati hemoroidi.

Rektoskopija

To je endoskopski pregled zadnjeg dijela debelog crijeva u dubinu do 20–25 cm. Ako znamo da se oko 80% tumoroznih tvorevina nalazi u zadnjih 20 cm debelog crijeva, to ćemo bolje shvatiti važnost ovog pregleda.
Unatoč uobičajenom iskustvu pacijenata da je ovaj pregled neugodan, u Poliklinici Dr. Lastrić potpuno je bezbolan zato što se poštuje specifična građa ove regije.

Proktoskopija

Proktoskopija je završni dio proktološkog pregleda, gdje se jednim instrumentom endoskopski, dakle direktno, uvjerimo i konačno postavljamo točnu dijagnozu, a u prvome redu možemo točno odrediti stupanj hemoroidalne bolesti.

I da još jedanput ponovimo: ovaj pregled potpuno je bezbolan.

Proktologija - često postavljana pitanja


Proktologija je grana medicine koja se bavi problemima, tegobama i bolestima završnog debelog crijeva. Završno debelo crijevo obuhvaća posljednjih 20 cm debelog crijeva (Rectum), uključujući i čmar (Anus).
Proktološki pregled u Poliklinici Dr. Lastrić obavlja se u položaju prema procjeni kirurga (lijevi bočni položaj ili koljeno-lakat). Pregled je u potpunosti bolno neosjetljiv, za što je nužno poštivati osnovno pravilo – a to je pažljivo manipulirati s analnim kanalom.
Proktološki pregled sastoji se od maksimalno četiri odvojena pregleda: vanjska inspekcija, digitorektalni pregled, rektoskopija, proktoskopija. Nakon proktološkog pregleda utvrđuje se dijagnoza i preporučuje daljnji tretman, prema potrebi.
Obzirom da proktološki pregled ima veliku ulogu u ranom otkrivanju malignih oboljenja debelog crijeva, osobama iznad 45 godina starosti preporučuje se redovita kontrola svake dvije godine.
Proktološki pregled u Poliklinici Dr. Lastrić u potpunosti je bolno neosjetljiv.
Može, i to u ranoj fazi, te se upravo stoga i preporuča osobama iznad 45 godina starosti da svake dvije godine obavljaju redovitu proktološku kontrolu.
Naime, 80% tumoroznih procesa vezanih za debelo crijevo događa se u završnih 20cm debelog crijeva, što je rektoskopski dostupno područje i rektoskopijom se mogu otkriti u ranoj fazi nastanka.
U prevenciji oboljenja završnog debelog crijeva najvažniju ulogu ima prehrana, higijena i tjelesna aktivnost. Nisu potrebne rigorozne dijete, no nužno je uzimati dovoljno tekućine, konzumirati mlijeko, mliječne proizvode, zeleno povrće i voće s korom, kao i žitarice, te izbjegavati bijelo brašno, mahunasto povrće i jake začine.