Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

Proširene vene veoma su rašireno oboljenje pri čemu je vjerojatnost pojave veća kod osoba ženskog spola – danas gotovo svaka druga osoba ženskog spola i oko četvrtine muškaraca imaju taj problem. Pritom treba spomenuti da u pravilu govorimo o proširenim površinskim venama nogu. One se jasno vide na površini kože, a ispoljavaju se različitim intenzitetom proširenih vena koje su izvijugane i možemo ih napipati. Pored uobičajenog i najčešćeg naziva ovog oboljenja – Proširene vene, još su uobičajeni i nazivi Varices, Varikoziteti ili Varikozne vene.

Normalni transport venske krvi u nogama omogućuju zdravi i funkcionalni venski zalisci, koji krv propuštaju prema srcu, a istodobno sprječavaju da se krv vraća prema stopalu.

Ako se venski zalisci oštete iz bilo kojeg razloga, oni postanu nefunkcionalni i ne mogu obavljati tu zadaću, što rezultira propuštanjem krvi prema stopalu djelovanjem gravitacijske sile. Tako stvoreni višak krvi povećava tlak i vena se proširuje, što još više utječe na nefunkcionalnost zalistaka i to je početak procesa razvoja proširenih vena.

Znamo da su zdravi zalisci važni za normalan transport venske krvi u nogama, dok su oštećeni venski zalisci odgovorni za nastanak i širenje oboljenja proširenih vena.

Proširene vene nastaju usljed oštećenja venskih zalistaka

Znanstveno je potvrđeno da postoje samo dva čimbenika koji mogu oštetiti venski zalistak. Prvi i dominantni uzrok je genetska mutacija, odnosno promjena kôda koji je odgovoran za građu i funkciju venskog zaliska. Dakle, to je urođeno i s tim se rađamo. Međutim, to naslijeđe je uvjetno, što znači da ne moraju oboljeti svi članovi obitelji. Drugi uzrok su riziko faktori, odnosno grupa stanja i uzroka koji ne mogu izravno oštetiti zaliske, ali utječu na stupanj i brzinu širenja proširenih vena.

Najčešći riziko faktori su:
- svaki izvor topline
- dugo sjedenje i stajanje
- fizička neaktivnost
- povećana tjelesna težina
- trudnoća
- oralni kontraceptivi koji simuliraju trudnoću

Svi riziko faktori imaju zajedničko da pojedinačno ili združeni uzrokuju „slabost vena“, koja se očituje gubitkom tonusa, čvrstine i elastičnosti, zbog čega vena postaje labava i širi se. Zbog toga se zalisci ne mogu zatvoriti u cijelosti i postanu funkcionalno manje vrijedni.
Prema tome, ako ste genetski nezaštićeni i ako su uz to prisutni neki ili više riziko faktora možete definitivno računati na oboljenje proširenih vena. Skrenuo bih pozornost na pogrešno stajalište da izolirano riziko faktori mogu primarno uzrokovati oboljenje. To se dešava samo ako postoji genetička prijetnja.

Prisutnost i negativni utjecaj riziko faktora, pacijenti mogu prepoznati s prvim znacima „slabosti vena“, a to su:
- blage otekline oko skočnog zgloba
- osjećaj težine i napetost u nogama
- povremeno grčevi u mišićima noge

To su znaci upozorenja, ali i razlog da obavite ultrazvuk vena.