Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

Perianalna tromboza – “vanjski hemoroidi”

Hemoroidi su najčešće korišteni termin u proktologiji. Često se navodi da postoje “unutarnji” i “vanjski” hemoroidi – riječ je o pogrešci i zabludi, koja je nažalost ostala aktualna i u medicinskim krugovima. Hemoroidi mogu biti “samo” hemoroidi, jer jednostavno ne postoje unutarnji niti vanjski.

Ono što se često naziva “Vanjski hemoroidi” zapravo je Perianalna tromboza (Thrombosis periani), koja nema niti anatomske niti lokacijske veze s hemoroidima.

Perianalna tromboza nastaje zgrušavanjem krvi u malim površinskim venama koje okružuju čmar, što rezultira stvaranjem čvora na rubu čmara, koji može biti od veličine zrna pšenice do veličine oraha.
Ti čvorići čine kožu napetom, što izaziva bolove, zatim su često modre boje, čak mogu spontano puknuti, što vodi k većem ili manjem krvarenju. Obično nastaju naglo, takoreći preko noći. Većina autora slaže se da je za nastanak perianalne tromboze odgovorno usporeno protjecanje krvi kroz vene čmara (tzv. venska staza), a tome doprinosi trudnoća i mjesečnica, kao odgovor na endokrini (hormonalni) utjecaj.

Također, vožnja biciklom, duže sjedenje, kao i otežano pražnjenje doprinose venskoj stazi. Općenito gledano, do danas nije u cijelosti razjašnjen uzrok nastajanja perianalne tromboze.

Veoma je važno razlikovati i odvojiti hemoroidalnu bolest i perianalnu trombozu, jer je pristup i liječenje potpuno različito i bilo bi jako pogrešno liječiti perianalnu trombozu i hemoroide na isti način.

Liječenje perianalne tromboze – “vanjskih hemoroida”

Liječenje perianalne tromboze u Poliklinici Dr. Lastrić je jednostavno, brzo, bezbolno i efikasno.

U početnoj fazi razvoja perianalne tromboze, ponekad je dovoljno stavljati obloge od 3% Ac. borici, nakon čega se čvorić smanji i može potpuno nestati. Nedostatak ovakvog liječenja je u tome što će se čvorići vjerojatno ponovno javiti, i to baš na mjestu na kojem su i bili.

Najučinkovitiji način liječenja perianalne tromboze je jednostavni i bezbolni zahvat kojim se evakuira ugrušana krv, nakon čega pacijent odmah osjeti olakšanje. Neposredno nakon zahvata pacijent je funkcionalno i radno sposoban.
Prednost ovakvog liječenja je u tome što se čvorić više nikada neće pojaviti na tom mjestu.

Ispod možete pronaći odgovore na često postavljana pitanja o proktologiji


Ono što se pogrešno naziva “Vanjski hemoroidi” zapravo je Perianalna tromboza, koja nema niti anatomske niti lokacijske veze s hemoroidima. Često se navodi da postoje “unutarnji” i “vanjski” hemoroidi – to je velika pogreška i zabluda, koja je nažalost ostala aktualna i u medicinskim krugovima. Hemoroidi mogu biti “samo” hemoroidi, jer jednostavno ne postoje unutarnji niti vanjski.
Perianalna tromboza nastaje zgrušavanjem krvi u malim površnim venama ispod kože u blizini čmara, što rezultira stvaranjem čvora na rubu čmara, koji može biti od veličine zrna pšenice do veličine srednje velikog oraha. Ti čvorići čine kožu napetom, što izaziva bolove, zatim su često modre boje, čak mogu spontano puknuti, što vodi ka većem ili manjem krvarenju. Obično nastaju naglo, takoreći preko noći.
Hemoroidi i Perianalna tromboza razlikuju se u građi, funkciji, lokaciji i načinu liječenja. Prema građi, Hemoroidi su spužvasta masa u kojoj se nalazi i arterijska i venska krv, pa se zovu arterio venske fistule, dok je Perianalna tromboza ugrušana krv u maloj veni oko čmara.
Funkcijski promatrano, hemoroidi (hemoroidalni jastučići kod zdrave osobe) imaju svoju funkciju, a to je fino zatvaranje analnog kanala. Perianalna tromboza nije normalno stanje organizma i riječ je o oboljenju bez ikakve funkcije. Lokacijski su hemoroidalni jastučići smješteni unutar analnog kanala, a perianalna tromboza nalazi se s vanjske strane, pored čmara.
Liječenje hemoroida ovisi o stupnju razvoja bolesti, dok se perianalna tromboza uvijek liječi kirurškim putem.
Liječenje perianalne tromboze (“vanjskih hemoroida”) je brzo, bezbolno i efikasno. Postoje dva načina liječenja: oblozi od otopine Acidi Borici, što je učinkovito no čvorići se često ponovno javljaju, ili kirurškim zahvatom u lokalnoj anesteziji, nakon kojega pacijent neposredno osjeća olakšanje. Prednost kirurškog zahvata je u tome što se perianalna tromboza nakon zahvata nikada više ne javlja na tom mjestu.
Kirurško liječenje sastoji se iz jednostavnog i bezbolnog zahvata u lokalnoj anesteziji, koji traje manje od 15 minuta. Nakon zahvata se perianalna tromboza više nikada ne pojavljuje na tom mjestu.
Liječenje perianalne tromboze u Poliklinici Dr. Lastrić u potpunosti je bezbolno.
Nakon kirurškog zahvata i evakuacije ugrušane krvi, perianalna tromboza se više nikada neće pojaviti na tom mjestu.