Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

Analni absces (Abscessus ani)

To je akutno stanje karakterizirano oteklinom u blizini čmara, jakim bolovima a nerijetko i povišenom temperaturom. Nastaje bakterijalnom upalom periproktalnih žlijezda, koje su smještene u visini analnog kanala, a između unutarnjeg i vanjskog sfinktera. Gnojna upala se razvija relativo brzo, za dva-tri dana se proces proširi na kožu oko anusa, koja se zacrveni uz vidljiv otok, jako bolno osjetljiv kako na dodir tako i spontano. U toj fazi je pacijent prisiljen tražiti pomoć liječnika.

Liječenje analnog abscesa

Cilj liječenja je čim prije evakuirati nakupljni gnojni sadržaj, koji se nalazi ispod kože na mjestu otekline. I to je zapravo jedini i učinkoviti način u ovoj fazi bolesti.
U kratkoj intravenskoj anesteziji se napravi rez kože iznad otekline (incisio) i evakuira sadržaj. Neposredno nakon te intervencje pacijentu je znantno lakše, nema bolova, opće stanje se poboljšava i gubi se i povišena tjelesna temperatura.

Uz potporu antibiotika liječenje je relativno kratko i vrlo brzo je pacijent funkconalno i radno sposoban.

Analna fistula (Fistula ani)

To je kronično stanje koja nastaje u 99% slučajeva nakon analnog abscesa. Nakon incizije abscesa i evakuacije sadržaja stvara se kanal, koji se proteže od otvora u koži gdje izvedena incizija do unutarnjeg otvora izvodnog kanala periproktalnih žlijezda, a koji se nalazi točno na mjestu analne kripte. Klinička slika se potpuno razlikuje od simptoma analnog abscesa. Bolova skoro uopće nema i ako se pojave onda su muklog karaktera a ne sijevajući kao kod abscesa, nema povišene tjelesne temperature i opće stanje pacijenta je skoro potpuno normalno.
Ono što prati analnu fistulu je povremeno curenje zamućenog žutog sadržaja na vanjski otvor u koži oko anusa i to je vodeći simptom. Mogu se pojaviti i mukli bolovi, i oni nastaju, kada se fistulozni kanal privremeno začepi.

Ovo stanje je kronično, što znači da pacijenti mogu imati tegobe i godinama, prije nego se odluče za operaciju, koja je jedini način izliječenja.

Liječenje analne fistule

Liječenje analne fistule je godinama bilo opterećeno stalnim recidivima i u proktološkim krugovima je bila poznata rečenica: ”Pacijenti s analnom fistulom hodaju po svijetu i komprimitiraju kirurge”. Dugo vremena se različitim metodama pokušavalo postići što bolji rezultat u liječenju fistula. A onda je poznati engleski proktolog Prof. Parks uveo novu metodu, koja se uspješno primjenjuje u najvećim proktološkim centrima. Metoda je jedinstvena i jednostavna za izvođenje a, što je mnogo važnije, rezultati su odlični. Operacija po Prof.Parksu (Fistulotomia) rješava problem analne fistule u cijelosti.
Poliklinika Dr. Lastrić je prva u Hrvatskoj uvela ovu metodu operacije analnih fistula, a o uspjehu zahvata svjedoče stotine operiranih pacijenata.
Kod većine konvencionalnih operacija analna fistula se ukloni (ekscidira) zajedno s vanjskim fistuloznim otvorom (Fistulectomia). To je rezultiralo velikim postotkom recidiva, jer uvijek ostane unutarnji otvor, koji ponovno stvara analnu fistulu.
Cilj je pronaći unutarnji otvor specijalnom srebrnom sondom. Nakon toga, zahvat je jednostavan, jer se discizijom prekida most između vanjskog i unutarnjeg fistuloznog otvora, čime trajno sprječavamo mogućnost stvaranja fistule.

Važno je dodati da je zahvat potuno bezopasan u rukama iskusnog liječnika, izvodi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji, a pacijent je nakon operacije bez tegoba. Jedino je potrebno primjenjivati kupke do dva tjedna. Odlazi kući bez tuđe pomoći i isti dan je fuinkcionalno i radno sposoban.

Analni absces i fistula - često postavljana pitanja


Analni absces i Analna fistula dva su potpuno različita klinička stanja jedne te iste bolesti.

Analni absces je akutno stanje karakterizirano oteklinom u blizini čmara, jakim bolovima a nerijetko i povišenom temperaturom.

Analna fistula je kronično stanje koja nastaje u 99% slučajeva nakon analnog abscesa. Klinička slika se potpuno razlikuje od simptoma analnog abscesa. Bolova skoro uopće nema i ako se pojave onda su muklog karaktera a ne sijevajući kao kod abscesa, nema povišene tjelesne temperature i opće stanje pacijenta je skoro potpuno normalno.
U pravilu se preporuča isključivo kirurški zahvat.

Kod analnog abscesa je nužno čim prije ukloniti gnojni sadržaj koji se nalazi ispod kože na mjestu otekline.

Liječenje analne fistule je dugo vremena bilo „opterećeno“ stalnim recidivima, dok prof. Parks nije uveo novu metodu, koju je Poliklinika Dr. Lastrić prva počela primjenjivati u Hrvatskoj. Zahvat se sastoji u tome da se pronađe unutarnji otvor koji se nalazi u analnoj kripti, i prekine se most između vanjskog i unutarnjeg fistuloznog otvora čime se trajno sprječava ponovno javljanje analne fistule.
Nakon zahvata kod analnog abscesa bolovi neposredno nestaju i postupno se snižava tjelesna temperatura, a uz potporu antibiotika liječenje je relativno kratko i pacijent je vrlo brzo radno i funkcionalno potpuno sposoban.

Kod analne fistule, neposredno nakon zahvata u lokalnoj anesteziji tegobe nestaju, a pacijent do dva tjedna treba redovito primjenjivati kupke.
Kirurško liječenje analnog abscesa i fistule u Poliklinici Dr. Lastrić u potpunosti je bezbolno i provodi se isključivo u lokalnoj anestetziji. Neposredno nakon zahvata pacijent odlazi kući samostalno te je u pravilnu isti dan funkcionalno sposoban.
Nakon kirurškog liječenja fistule ona se neće ponovno javiti, no analni absces uvijek može ponovno nastati.