Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

Malo je poznato da su vene bezbolan organ i pacijenti nerijetko hodaju godinama bez većih tegoba. Ako se proširene pravovremeno ne liječe, tada redovito prelaze u drugi i drugačiji stupanj razvoja oboljenja, a to su komplikacije. Pritom zabrinjava spoznaja da se ne može predvidjeti vrijeme i vrsta komplikacije koja će uslijediti.
Komplikacije se očituju u četiri potpuno različita oblika i uvijek se razviju zbog neliječenih proširenih vena.

Upala vene (Thrombophlebitis)

Upala površinske vene (Thrombophlebitis superficialis) je najučestaliji i najlakši oblik, koji se prepoznaje po crvenilu, oteklinom i bolovima, osobito na dodir, na ograničenom dijelu noge. Laici ih često tumače kao „tromboza", ali odlazak liječniku će otkloniti zabludu.

Otvorene rane na nogama

Otvorena rana (Ulcus cruris venosum) znak je oštećenja zalistaka i dubokog venskog sustava, te je često viđena u ordinacijama, a redovito nastaje kod neliječenih proširenih vena. Rana je najčešće ovalnog oblika, locirana na donjem dijelu potkoljenice, te je jasno ograničena od okolne kože koja je tamno kolorirana i tvrda na dodir.

Krvarenje iz proširene vene

Obilno krvarenje (Haemorrhagia ex aneurismae) iz balonasto proširenih vena kod veoma zapuštenog i neliječenog oblika proširenih vena je veoma opasno jer je bezbolno i jako obilno. Nastane kod nekontroliranog udarca, najčešće za vrijeme spavanja, pa su u literaturi opisani i fatalni ishodi.

Tromboza dubokih vena (DVT)

Duboka venska tromboza (Phlebothrombosis) je i kod laika poznata kao veoma ozbiljno stanje, koje se također razvija kod dugotrajno neliječenih proširenih vena i oštećenjem zalistaka dubokih vena. Posebno je opasno kada se ugrušak odvoji od stjenke zaliska i „otpliva“ do pluća gdje može izazvati plućnu emboliju, s često lošom prognozom.

Obratite nam se

Od navedenih komplikacija proširenih vena, dvije mogu vitalno ugroziti zdravlje pacijenta. Stoga, ukoliko sumnjate ili imate vidljive proširene vene – nikako ne odlagati, nego odmah potražiti savjet liječnika specijaliste.