Poliklinika Dr. Lastrić – proširene vene i oboljenja završnog debelog crijeva

Važno je podsjetiti da se oštećeni venski zalisci ne mogu reparirati i vratiti u normalnu funkciju bilo kojim postupkom konzervativnog liječenja, kao što su tablete, masti, injekcije, oblozi i slično.
Također, moramo prihvatiti da proširene vene jesu estetski, ali prije svega ozbiljan zdravstveni problem, obzirom na komplikacije koje svakako želimo izbjeći.
Prema tome, liječenje proširenih vena nije samo kozmetički zahvat, nego kauzalna operacija s ciljem da se spriječi oštećenje dubokih vena i prijeteće ozbiljne komplikacije.
U svijetu, i kod nas, postoje samo dvije standardne metode liječenja proširenih vena:
- ENDOVENOZNA METODA
- SUVREMENA OPERACIJA - unaprijeđena u Poliklinici Dr. Lastrić

Endovenozna metoda

Razvoj tehnologije omogućio je način liječenja proširenih vena prilikom kojega se glavna vena ne vadi kirurški, nego se primjenom različitih izvora energije ošteti unutarnja stjenka vene, postane nefunkcionalna, i organizam ju sâm razgradi.
Standardni izvori energije za ovu metodu su laserska svjetlost i mikrovalovi kao toplotne i sklerozacija pjenom kao kemijski energent.
Kako tehnologija napreduje, na raspolaganju je novi izvor energije za Endovenoznu metodu – a to je voda, odnosno vodena para s povišenim tlakom.
Autor i kreator ove tehnike Dr. René Milleret je 2007 godine sa suradnicima proveo kliničku studiju zahvata vodenom parom i potvrdio da je učinkovitost poboljšana u odnosu na ostale energente. Naime, djelovanje vodene pare je ograničeno samo na unutarnju stjenku vene i nema oštećenja okolnog tkiva, što se može dogoditi kod primjene drugih izvora energije.
Tehnika izvođenja zahvata kod endovenozne metode ista je za sve energente, i primarno se razlikuje samo prema izvoru energije.

Suvremena operacija proširenih vena

Poliklinika Dr. Lastrić još je 1997 godine prva u Hrvatskoj i regiji uvela u rutinsku praksu Suvremenu operaciju proširenih vena, do tada nepoznatu u našim medicinskim krugovima. Od tada je obavljeno oko 6.000 uspješnih zahvata u lokalnoj tumescentia anesteziji, koju smo također prvi počeli rutinski primjenjivati.
2015 godine smo unaprijedili Suvremenu operaciju kombiniranom tehnikom s vodenom parom. Cilj nam je bio iskoristiti prednost vodene pare, u prvom redu da se glavna vena ne mora uklanjati kirurški.
Učinak toga je manje traumatiziranje tkiva što je za pacijenta ugodnije, te je oporavak kraći i jednostavniji, a istodobno smo zadržali najnižu razinu recidiva u odnosu na ostale metode.
Zahvat se izvodi se u jednom aktu, i pacijent ustaje sâm i odlazi kući funkcionalno sposoban.

Integrativni pristup liječenja proširenih vena

Kada se primjenjuje više pojedinačnih metoda za liječenje jedne bolesti, a to se odnosi i na proširene vene, osim prednosti uvijek postoje i nedostaci.
Idealno bi bilo izbjeći te nedostatke i temeljem toga smo uveli i primjenjujemo integrativni pristup, koristeći vlastito iskustvo i aktivno prateći dostignuća poznatih centara za vene.

Koncept našeg pristupa je individualno skrojen za potrebe svakog pojedinog pacijenta pri čemu kombiniramo različite dostupne metode, s ciljem odabira najprikladnije kombinacije.
Prema tome, neovisno o dobi, spolu, zanimanju ili stupnju oboljenja, vene se mogu tretirati u jednom zahvatu bez ijednog reza i traje koliko i pojedinačna metoda.
U našoj poliklinici koristimo različite metode i tehnike, ovisno o dijagnozi i statusu svakog pojedinog pacijenta. Pri tome koristimo različite katetere i izvore energije koji nam to omogućuju.

Cilj nam je pružiti najbolje standarde i kvalitetu usluge, a kako razvoj tehnologije stalno napreduje PDL se trudi to aktivno pratiti opremom i edukacijom.
Naša stručnost, višegodišnje iskustvo i iznimni rezultati su jamstvo za Vaš izbor.
Integrativni pristup, za razliku od primjene pojedinih metoda, omogućio nam je da sve vene možemo tretirati u jednome zahvatu koji traje koliko i pojedina metoda, a pritom možemo riješiti problem proširenih vena neovisno o stupnju i težini oboljenja.